Venäläiset tulevat, onneksi

Venäläiset matkailijat tuovat Helsinkiin rahaa enemmän kuin kaikki muut kansallisuudet yhteensä. He käyttävät palveluihin ja ostoksiin keskimäärin 200-300 euroa/henki, kun vaikkapa ruotsalaiset kuluttavat alle satasen. Venäläiset myös tulevat paitsi kesällä myös talvella. Pelkästään joulun ja loppiaisen välillä heitä käy täällä yli 100 000, joten tulovirrassa ei ole kyse pikkusummista.

Helsinki alkaa olla monelle pietarilaiselle kuin Tallinna tai Tukholma suomalaisille: ostosmatkailun kohde, jossa piipahdetaan hitiksi nousseella Allegrolla. Pietarista tai Moskovasta saa samaa merkkitavaraa kuin täältäkin, mutta hinta ja ennen kaikkea tuoteturvallisuus saa ostamaan mieluummin Helsingistä. Venäläisten mukaan tärkeimpiä tekijöitä Suomen matkailussa ovat turvallisuus ja hyvä hinta-laatusuhde.

Palveluihin kaivattaisiin vielä parannuksia eri tahoilta. Espan kaupat ja Stockmann ovat vieraille tuttuja, mutta tarvittaisiin kaupungilta aktiivisempaa otetta, jotta matkailijat löytäisivät vaikkapa Fredan ja Bulevardin liikkeet nykyistä useammin, Kalliosta puhumattakaan. Palveluja venäjän kielellä saisi olla reilusti enemmän. Ja sitten valtiolle se viisumikysymys: onko viisumivapaus mahdoton ajatus?

Helsinkiläiset yrittäjät osaavat yleensä arvostaa hyviä asiakkaita. Ajat ovat muuttuneet siitä, kun 20 vuotta sitten liikkeiden oviin liimattiin ”vain kaksi venäläistä kerralla”-lappuja. Silti näinä huoltajuuskiistojen aikoina vanhat epäluulot tahtovat vahvistua. Keskinäinen kaupanteko on kuitenkin parhaita tapoja turvata rauhaa ja naapurisopua. Ystävyys ja yhteistyö vallitkoon.