Ajatellaan kaupunki uusiksi

Ruotsalainen Sören Gyll nimitettiin Volvon toimitusjohtajaksi vuonna 1992. Nimityksensä jälkeisessä tiedotustilaisuudessa hän tokaisi: ”Volvo ei ole organisaatio vaan kerrostuma.” Aika murskaava arvio tuoreelta pomolta! Gyll tarkoitti, että yhtiön hallintoa oli vuosien mittaan täydennelty ja paisutettu ilman, että olisi katsottu toimivaa kokonaisuutta.

Volvon johtajan toteamus sopii hyvin Helsingin kaupunginhallintoon: Helsinki ei ole organisaatio vaan kerrostuma. Kaupungin tehtävät ovat ajan mittaan lisääntyneet, ja hallintoon on lisätty vähitellen uusia toimintoja. Tämän seurauksena Helsinkiin on kasautunut organisaatiokerrostumia, jotka pahimmillaan toimivat toisiaan vastaan. Asukkaat kärsivät seuraukset.

Helsingillä on maine kaupunkina, jossa asioita tehdään raskaasti ja kalliisti. Samoista asioista voidaan päättää hallinnon sisällä ja poliittisen päätöksenteon eri tasoilla yhä uudelleen ilman, että mitään pannaan täytäntöön.

Olen suhtautunut myönteisesti siihen, että Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen liitetään yhteen. Kaavoitus, liikennesuunnittelu ja monet muut yli kuntarajojen vaikuttavat asiat voitaisiin hoitaa tehokkaammin.

Oleellista on, miten yhdistäminen tehdään. Mikäli muut kaupungit vain liitetään osaksi Helsinkiä, on epäonnistuttu. Sen sijaan uusi suurkaupunki ja sen hallinto pitää ajatella uusiksi ja rakentaa mahdollisimman puhtaalta pöydältä. On siis tehtävä todellinen kuntauudistus.